Thursday, 7 December , 2023
امروز : پنج شنبه, ۱۶ آذر , ۱۴۰۲ - 25 جماد أول 1445
شناسه خبر : 1939
  پرینتخانه » اجتماعی, اخبار استان, اسلایدر, اورمیه در گذر تاریخ, فرهنگی, یادداشت تاریخ انتشار : 02 بهمن 1398 - 18:20 |

سلماس : دروازه شاپور یا دروازه بالوو؟؟

سلماس یکی از تاریخی ترین شهر های منطقه اذربایجان هست که لوح خان تختی سندی بر این مدعا می باشد. این شهر در زلزله وحشتناک سال ۱۳۰۹ کاملا تخریب می شود. مانند زلزله سال ۸۲ بم . بعد از این زلزله شهر سلماس در مدت زمان کم در کنار شهر خراب شده به دستور رضا […]

سلماس : دروازه شاپور یا دروازه بالوو؟؟

سلماس یکی از تاریخی ترین شهر های منطقه اذربایجان هست که لوح خان تختی سندی بر این مدعا می باشد. این شهر در زلزله وحشتناک سال ۱۳۰۹ کاملا تخریب می شود. مانند زلزله سال ۸۲ بم .

بعد از این زلزله شهر سلماس در مدت زمان کم در کنار شهر خراب شده به دستور رضا شاه دوباره ساخته می شود. (سلماس جز معدود شهرهایی با معماری بلوکی می باشد). و این باز سازی، سلماس را قربانی سیاست تغییر نام و هویت زدائی رضا شاهی میکند و نام سلماس را به شاه پور تغییر می دهد نامی که پدر بزرگان ما به همان نام سلماس را میخوانند. که بعدها این اسم به شاپور تغییر پیدا می کند. بعد از انقلاب این شهر به نام اصلی خود ، سلماس باز میگردد .

بالو

بالو یکی از منطقه های باستانی ترک های آذربایجان بوده که در حال حاضر کرد نشین شده است.

باستان شناسان قدمت تپه های کشف شده در بالوو را را به قرن پنجم قبل از میلاد مربوط دانسته اند که به کول تپه ها معروف هستند. عاشیق های این محال در طول تاریخ بسیار زیاد و زبان زد بوده اند. که معروف ترین آنها بالوولو میسکین می باشد که کتابی به این نام هم وجود دارد.
محال بالوو یکی از عاشیق خیز ترین و از نظر باستانی یکی از بکرترین محال های ایران به شمار می آید.

در زمان های دور شهر ارومیه توسط دیواری به نام بدن احاطه شده بود. ضخامت این دیوار در بعضی از مناطق به سه متر هم می رسیده است و هفت دروازه برای ورود به اورمیه در آن وجود داشته است که یکی از این دروازه ها دوازه بالوو بوده است

مسیر خروجی شهر به سمت سلماس بوده است که بعدها به دلیلی که در بالا به آن اشاره کردیم به دروازه شاهپور «شاپور» تغییر نام می یابد و هنوز هم به همین اسم معروف است.

دروازه شاپور یا دروازه بالوو؟؟

پس نام اصلی و قدیمی این دروازه دروازه بالوو می باشد. و نه دروازه شاپور. (اسمی بر اساس سیاست هویت زدائی رضا شاهی در آذربایجان به دستور انگلیس).

بالوویی که یک منطقه ای بسیار تاریخی با آثار کهن از تمدن ترک های آذربایجان است. که سیاست انگلستان برای نابودی حکومت عثمانی با جنگ جهانی اول و انقلاب روسیه و آماده شدن شرایط برای یاغی گری اسماعیل سیمیتکو دست به دست هم علل ورود کرد ها به این مناطق می شود. و سرعت و تعداد بالای زاد و ولد خانوار های کرد نشین به سایر اقوام باعث افزایش نفوس این قوم در آن منطقه می شود، البته باید میان کوره سنی ها و کرد زبانان و سنی مذهب های این منطقه با کرد های که از طریق مهاجرت وارد این منطقه شده اند فرق قرار گیرد. متاسفانه در حال حاضر همه را در اورمیه به نام قوم کرد می شناسند که کاملا اشتباه است.

برای مشاهده اخبار ارومیه می توانید به صفحه اینستاگرام پایگاه خبری اورمیه مراجعه کنید.

نویسنده : یاور خیری | منبع خبر : پایگاه خبری اورمیه
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۳
  1. حامد :
    ۰۲ بهمن ۹۸

    دوست عزیز بالو کردنشین نیس نزدیک ۳۰ درصد مردمش ترک کوره سونلی هستن

  2. عثمان :
    ۰۳ بهمن ۹۸

    ضمن تشکر از ارائه واقعیتهای تاریخی ارومیه در ابعاد اجتماعی فرهنگی هم بیشتر مقاله ارائه فرماید باتشکرمجدد

  3. »جتبی :
    ۱۱ بهمن ۰۰

    نام این شهر به دلیل نقش برجسته ای که شاپور اول در نزدیک شهر ساخت، از همان ابتدای دوران ساسانی شاپور پوده است و این ربطی به سیاست هویت زدایی رضا شاه نداشته

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.