امروز : یکشنبه, ۹ مهر , ۱۴۰۲ - 17 ربيع أول 1445
سلام دوباره دریاچه اورمیه به بحران!
با شیوع کرونا، بحران مالی دولت و تغییر فکر و ذکر مسئولین به این ۲ موضوع، دریاچه اورمیه را به فراموشی سپرده است.
آمارها حاکیست تراز دریاچه اورمیه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۱ سانتیمتر افزایش داشته است اما نباید به این آمار دلخوش بود.
کاهش ۲۵ تا ۳۵ درصدی بارشها از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه ۹۸) نسبت به سال گذشته از یک طرف، شیوع کرونا و خانهنشینی و افزایش مصرف آب از سویی و نبود برف در کوههای اطراف دریاچه اورمیه که امید به تبدیل آن به آب و جاری شدنش به سمت دریاچه باشد و از همه مهمتر بیتوجهی مسئولین دولتی و دستگاههای ذیربط برای لایروبی و جاری ساختن آب سدها به سمت نگین آبی آذربایجان دلایلی است که شاید تا پایان تابستان دوباره شرایط دریاچه را به سمت بحران بازگرداند.
بهار سال گذشته بارشهای فراتر از انتظار در حوضه آبریز دریاچه که البته باعث وقوع سیل در نقاط مختلف شد تاثیر زیادی در افزایش تراز، وسعت و حجم آب دریاچه اورمیه گذاشت بطوریکه حجم آب تا بیش از ۵.۵میلیارد مترمکعب افزایش یافت اتفاقی که در طی یک دهه گذشته بیسابقه بود و آن اتفاقات تا به امروز علیرغم کاهش بارندگیها، گرمای هوا و افزایش مصرف آب حوضه آبریز، دریاچه را در وضعیت مطلوبتر نسبت به چند سال گذشته قرار داده گرچه تا شرایط مطلوب و استاندارد فاصله زیادی باقیست.
در ابتدای فروردینماه امسال، دریاچه اورمیه نسبت به یک سال قبلاش ۵۸ سانتیمتر افزایش تراز داشت و حجم آبش نسبت به همان زمان بیش از ۱.۶۵ برابر شده بود آماری که یک روز قبل از آغاز سال آبی ((مهر ۹۸)) نسبت به مدت مشابه سال قبلاش ((مهر ۹۷)) ۱.۰۳ متر افزایش تراز و ۳.۲۳ برابر شدن حجم آب داشت و امروز در آخرین روزهای فروردینماه تنها ۳۱ سانتیمتر افزایش تراز و ۱.۲۴ برابر شدن حجمآب را نشان میدهد.
امسال از ابتدای فروردینماه تاکنون تراز دریاچه حدود ۲۱ سانتیمتر، وسعت دریاچه ۱۳۴.۵۷ کیلومترمربع و حجم آب ۶۴۰میلیون مترمکعب افزایش یافته درحالیکه این آمار در سال گذشته ۴۹ سانتیمتر افزایش تراز، ۴۱۱.۷۷ کیلومترمربع افزایش وسعت و ۱.۳۴میلیارد مترمکعب افزایش حجم داشت.
این روزها شیوع گسترده بیماری کروناویروس #کووید۱۹، نگاهها و تمرکز دستگاهها و مسئولین مختلف را به سمت این بیماری تغییرداده بطوریکه تمام فکر و ذکر همه و حتی دولت که یکی از وعدههایش احیای کامل دریاچه و وعده بازگشت شرایط اکولوژیک تا قبل از پایان دولت بود را نیز به فراموشی از دریاچه تغییرداده است.
بیتوجهیها آنقدر بیشتر شده که دیگر از بروزرسانی همیشگی شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی در صفحه مخصوص آمارهای دریاچه اورمیه خبری نیست گرچه سایت کارگروه نجات دریاچه ارومیه مدتیست دوباره فعال شده و هر چند مدت یکبار آمارهایی را بصورت گزارش منتشر میکند.
آخرین گزارش این کارگوه که مربوط به هفته سوم فروردینماه است آمارهای جالبی همچون افزایش یک متری تراز دریاچه نسبت به سال شروع طرح نجات، کمترین میزبان بارندگی در طی ۱۰ سال گذشته در سال ۹۹ درحالیکه میزان بارش در سال ۹۸ از سال ۷۴ بیسابقه بوده است.
مهمترین و پرهزینهترین پروژه احیای دریاچه اورمیه، طرح انتقال آب از زاب درحالی در سکوت خبری است که قرار بود طبق گفتههای مسئولین اوایل امسال و به روایتی بنا به گفته عیسی کلانتری مهرماه امسال افتتاح شده تا بتواند سهم مهمی در بازگشت شرایط مطلوب دریاچه داشته باشد ولی آیا کرونا و بحران مالی دولت این اجازه را خواهدداد که امسال شاهد افتتاح آن باشیم یا نه باید منتظر بمانیم.
با بررسی کامل آمارها، این نکته بیشتر نمایان است که بارشهای سیلآسای سال گذشته تاثیر زیادی در بهبود اوضاع دریاچه اورمیه داشته و دولت تا این لحظه نتوانسته آنچنان که در مورد تلاشهایش برای احیای دریاچه تبلیغات داشته عمل کند و اگر بهار امسال و در ادامه پاییز و زمستان امسال شاهد بارش در حد بالاتر از نرمال نباشد، دوباره شاهد بازگشت اوضاع نگین آبی آذربایجان به شرایط بحرانی قبل از تشکیل ستاد احیا خواهیم بود و میلیاردها تومان بودجه صرف شده برای پروژههای مختلف در نهایت بیتاثیر بوده است و دولت نتوانسته از روشهای درست برای احیای این دریاچه استفاده کند و این یعنی یک شکست دیگر.
آب منطقهای آذربایجانغربی , بی پولی دولت , دریاچه اورمیه , ستاد احیای دریاچه اورمیه , شیوع کرونا , کاهش بارندگی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.