امروز : چهارشنبه, ۱۲ مهر , ۱۴۰۲ - 20 ربيع أول 1445
دوم بهمن: اولین درگیری مسلحانه مردم با طاغوت در شهر اورمیه
به گزارش پایگاه خبری اورمیه، دوم بهمن ۱۳۵۷ اولین درگیری مسلحانه مردم، با طاغوتیان در شهر اورمیه به رهبری مرحوم شیخ غلامرضا حسنی بهوقوع پیوست، مسجد اعظم این شهر به توپ بسته شد، چندین نفر از انقلابیون شهید یا زخمی شدند.
پس از دههها، این روز تاریخی بنام روز فرهنگی اورمیه نامگذاری شد.
ولی اصل ماجرا:
دوم بهمن ماه ۱۳۵۷ در اورمیه منشاء ظهور تاریخ زرین در سیر انقلاب اسلامی در این استان و اورمیه به شمار می رود، حماسه مقاومت مسلحانه مردم تاریخ پرور این شهرستان که پس از گذشته چهار دهه از انقلاب اسلامی هنوز خودنمایی می کند، حماسه ای است ماندگار که از آن به عنوان یاد می شود.
رشد اعتراضات مردمی به رژیم ستم شاهی در اقصی نقاط کشور در سال ۵۷ در حالیکه از طریق تظاهرات مردمی در خیابانهای شهرهای مختلف در حال پیگیری بود، اورمیه به عنوان شهر پیشگام در تاریخ انقلاب، اولین تجربه جنگ مسلحانه را در دوم بهمن ماه ۵۷ پشت سر گذاشت.
در روزهای تداوم نهضت بزرگ انقلاب اسلامی، جرقه اولین مبارزه مسلحانه در اورمیه کلید خورد که در شکل گیری و هدایت آن حجت الاسلام غلامرضا حسنی امام جمعه اورمیه بیشترین نقش را داشت.
جمله معروف امام راحل در خصوص امام جمعه اورمیه مهر تاییدی بر حماسه دوم بهمن ۵۷ این دیدار است، نقش و تاثیر این جنگ مسلحانه در تقویت حرکت انقلابی مردم ایران به حدی بود که حضرت امام خمینی (ره) فرمود: همه باید مثل آقای حسنی مسلح شویم.
نماد جنگ مسلحانه انقلاب و پیروزی اولین برخورد مسلحانه با عوامل رژیم طاغوت مسجد اعظم اورمیه است که در مرکزیت شهر قرار گرفته است، در تاریخ مبارزات انقلابی مردم اورمیه برای ساقط کردن رژیم شاهنشاهی روزهای بزرگی چون خرداد ۴۲، ۱۹ دی قم، ۲۹ بهمن تبریز، ۱۷ شهریور تهران و ۱۳ آبان و سایر ایام ثبت و ضبط است که دوم بهمن اورمیه نیز در زمره این روزهای تاریخی قرار دارد.
حماسه دوم بهمن ۵۷ اورمیه چگونه و از کجا آغاز شد
مردم اورمیه و آذربایجان غربی از دوم بهمن به عنوان واقعه بزرگ مسجد اعظم اورمیه یاد می کنند، واقعه مسجد اعظم اورمیه تنها یک درگیری خیابانی به مدت چند ساعت تیراندازی بین انقلابیون اورمیه به فرماندهی حجت الاسلام حسنی و نیروهای نظامی محمدرضا پهلوی نبود بلکه نقطه عطفی در تاریخ ایران است که نقش بزرگی در تسریع پیروزی انقلاب ایفا کرد.
استقرار در گنبد مسجد اعظم، سنگربندی خیابان، ایجاد مانع برای حرکت نیروهای زرهی، ایجاد سنگر در پشت بام یکی از بانکهای مستقر در نزدیکی مسجد، قطع درختان بزرگ و انداختن آن در مسیر تانکها برای جلوگیری از پیشروی خودروهای زرهی از اقدامات اولیه انقلابیون اورمیه در دوم بهمن ماه ۵۷ برای شروع مقابله با عوامل طاغوت بودند.
از قول حجت الاسلام حسنی در تعریف این واقعه در کتاب خاطرات حجت الاسلام غلامرضا حسنی آمده است: (در آن روز) هرچه امکانات و تجهیزات بود در جهت استحکام پایگاه نظامی مسجد اعظم به کار گرفتیم به تعداد ۴۰ تا ۵۰ نفر افراد مسلح و با حضور انبوه مردم آماده نبرد شدیم.
غرش تانکها در خیابانها در مقابل حرکت انقلابی مردم اورمیه اقدام رژیم طاغوت برای مقابله بود که با شلیک توپی گنبد مسجد جامعه اورمیه مورد هدف قرار گرفت و سوراخ شد، حجت الاسلام حسنی در بیان آن واقعه می گوید: گلوله توپ درست از یک متری بالای سرم عبور کرد و به گنبد اصابت کرد بعد از آن طرف گنبد خارج شد.
شش تانک با اقدام مسلحانه آن روز در حدفاصل بین خیابان های منتهی به مسجد اعظم با تیراندازی انقلابیون اورمیه زمین گیر شدند، این حماسه بر اساس نقل شاهدان آن روز دو شهید از نیروهای انقلابی را بر جای گذاشت که مراسم تشییع پیکر آنها نیز بعد از ظهر همان روز به وسیله مردم انقلابی و در حالیکه افراد مسلح اورمیه با هدایت حجت الاسلام حسنی آنها را همراهی می کردند با شور خاصی انجام شد.
دوم بهمن , روز فرهنگ اورمیه , طاغوت
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.