امروز : جمعه, ۱۷ آذر , ۱۴۰۲ - 26 جماد أول 1445
بیانیه ستاد احیای دریاچه اورمیه در واکنش به تحقیق و تفحص مجلس
به گزارش پایگاه خبری اورمیه،ستاد احیای دریاچه اورمیه در این بیانیه آورده است: لازمه قضاوت هر فعالیتی، ارزیابی آن در بستر تاریخی شکلگیری آن است. به همین دلیل شاید بد نباشد برای روایت داستان دریاچه اورمیه ، به چند سال پیش از آغاز عملیات اجرایی طرح ملّی نجات دریاچه اورمیه در سال ۱۳۹۳ بازگردیم؛ به سال ۱۳۸۵ که در آن برای اولین بار تراز دریاچه اورمیه به پایینتر از ۱۲۷۳ متر رسیده بود، ترازی که الاقل یک متر پایینتر از آستانه تحمل اکولوژیک ادامه حیات در آن بود. درست است که افت تراز دریاچه اورمیه از سال ۱۳۷۴ آغاز شده بود، ولیکن از سال ۱۳۸۵ دیگر دریاچه اورمیه از مرز بحران نیز عبور میکند.
اتفاقی که تحت تأثیر فشار افکار عمومی، دولت وقت را در مرداد ۱۳۸۵ مجاب میکند بعد از گذشت دو سال از زمان تصویب تکلیف قانونی خود مندرج در بند (الف) ماده ۶۷ برنامه چهارم توسعه، برنامه مدیریتی برای دریاچه اورمیه را تهیه کند. ۲۶ ماه بعد یعنی در ۲۸ مهرماه ۱۳۸۷، برنامه مذکور موسوم به «برنامه مدیریت جامع دریاچه اورمیه» که در روالی حتی کندتر از روال عادی تدوین برنامهها، تهیه شده بود، در اجلاسی موسوم به باری با حضور وزرای وقت نیرو و جهاد کشاورزی، رئیس وقت سازمان حفاظت محیط زیست و استانداران سه استان حوضه آبریز، اعلان موجودیت کرد و تفاهمنامه مشترکی تحت عنوان «حفاظت و مدیریت پایدار حوضه آبریز دریاچه اورمیه» میان مشارکتکنندگان دولتی این رویداد برای عملیاتی کردن اقدامات احیای دریاچه اورمیه ظرف ۵ سال به امضاء رسید.
امّا برای اینکه این برنامه جنبه قانونی و اجرایی بیابد ۱۸ ماه دیگر از اوقات طلایی نجات دریاچه را زمان میبرد تا در نهایت در ۱۵ فروردین سال ۱۳۸۹ (که تراز دریاچه ۱ متر کمتر از زمان آغاز تدوین برنامه بود) و «تشکیل ستادی به منظور هماهنگی و اجرایی نمودن برنامه جامع مدیریت حوضه آبخیز دریاچه اورمیه» و با تکلیف استقرار دبیرخانه آن در سازمان حفاظت محیط زیست به تصویب رسید. یعنی تصور کنید از سال ۱۳۸۴ که برنامه چهارم توسعه کشور، بر تهیه و اجرای برنامه مدیریت جامع دریاچه اورمیه توسط دولت تاکید میکند، شش سال زمان میبرد که فقط این برنامه به تصویب هیئت وزیران برسد. این همان نکتهای است که روز ۲۱ تیر ۱۴۰۱ پس از پایان رأیگیری طرح تحقیق و تفحص نیز قالیباف، رئیس مجلس یازدهم به درستی به آن اشاره داشتند و همانا چند ده برابر شدن هزینه احیاء و یا حتی غیرممکن شدن آن در اثر این اتلاف زمانهاست وگرنه که اگر در همان فاصله زمانی شش ساله به مثابه هشت سال فعالیت ستاد احیای دریاچه اورمیه لااقل از ادامه مطالعه، ساخت و بهرهبرداری از سدهای جدید در حوضه آبریز دریاچه اورمیه امتناع شده بود، احیای دریاچه اورمیه با هزینه بسیار کمتر و با توفیقات بسیار بیشتر مقدور شده بود.
نکته تأسفآور آن است که در همان سفر استانی ۱۸ فروردین ۱۳۸۹ که به نام اعلام رسمی تصمیم دولت برای اعلام تشکیل ستاد اجرایی مدیریت حوضه آبریز دریاچه اورمیه به مردم آذربایجان غربی نام گرفته بود، دو سد جدید زوال و دریک با مجموع قدرت تنظیم ۱۶۸ میلیون مترمکعب افتتاح شدند تا توسعه بیرویه پای خود را بیش از پیش روی گلوی دریاچه اورمیه فشار دهد. (شکل-۱)
از سوی دیگر، از ابتدای به وجود آمدن بحران در دریاچه اورمیه، موضوع دریاچه اورمیه در مجلس شورای اسلامی نیز مطرح شده بود. به نحوی که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در بهمن سال ۱۳۸۹ پس از آسیبشناسی شرایط دریاچه اورمیه و سرنوشت تصمیمات اتخاذشده، راهکارهای زیر را برای نجات دریاچه اورمیه در قالب گزارشی با عنوان «بررسی وضعیت بحرانی دریاچه اورمیه» پیشنهاد کرد:
– ارتقای هماهنگیهای بینبخشی (تا همکاری لازم بین وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی درخصوص اصلاح مدیریت تقاضا و مصرف و راندمان آب کشاورزی صورت گیرد)
– شناسایی و جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز از منابع سطحی و زیرزمینی
– ایجاد شرایط بهینه بین طرحهای توسعه منابع آب و حجم آب اکولوژیک دریاچه اورمیه، یا به عبارتی جلوگیری از احداث هرگونه طرح جدید و افزایش بهرهوری طرحهای سابق تا به تعادل رسیدن دریاچه اورمیه
– لایروبی رودخانههای منتهی به دریاچه اورمیه
– مطالعه و اجرای طرح بارورسازی ابرها
– تجهیز چاههای کشاورزی به کنتورهای هوشمند آب و برق جهت کنترل برداشت از چاهها
– افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی به طور اعم در مصرف آب و تکمیل، بهسازی و احداث شبکههای آبیاری و زهکشی
– انتقال آب از حوضههای مجاور (زاب، دریای خزر) به حوضه دریاچه اورمیه
– کاهش سطح و در نتیجه افزایش عمق دریاچه به خصوص از ناحیه جنوبی
– اعمال قانون در حریم پارک ملّی اورمیه و سایر مناطق حفاظت شده و تالابهای حاشیه جنوبی دریاچه
– ضرورت رعایت چارچوب طرح مدیریت جامع اکوسیستم حوضه آبریز دریاچه اورمیه (موضوع بند (الف) ماده (۶۷) قانون برنامه چهارم)
– تغییر الگوی کشت و اصالح مدیریت زراعی در جهت افزایش بازده مصرف آب کشاورزی و استفاده از آبیاری تحت فشار در اراضی کشاورزی حوضه آبریز
– تخصیص حقبه زیستمحیطی پارک ملّی دریاچه اورمیه (تامین نیاز بیولوژیک) توسط وزارت نیرو
– اجرایی نمودن مدیریت یکپارچه حوضه آبریز دریاچه اورمیه (متشکل از کلیه ذینفعان و دستگاههای اثرگذار بر دریاچه در سه استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان)
– تسهیل صدور مجوز برای طرحهای استخراج نمک از دریاچه اورمیه
– احداث دیواره حاشیه دریاچه در مناطق با شیب کم جهت رسیدن سطح دریاچه به سطح اکولوژیک
– هیدروگرافی و تعیین بستر دریاچه اورمیه
در ادامه این بیانیه آمده است: اما پس از بیتوجهی مطلق دولت مستقر به عملیاتی کردن این راهکارها و پیشنهادات و با توجه به ادامه و تشدید وخامت اوضاع دریاچه، تعدادی از نمایندگان مجلس، به خصوص نمایندگان محدوده حوضه آبریز دریاچه اورمیه، طرحی با عنوان «انتقال آب برای نجات دریاچه اورمیه از خشک شدن» تقدیم مجلس کردند. در این طرح که با امضای ۶۶ نفر از نمایندگان به ریاست مجلس ارائه شد، وزارت نیرو موظف شده بود طی سال ۱۳۹۰ حداقل یک میلیارد مترمکعب آب را برای صیانت از دریاچه اورمیه از راههای «انتقال آب به طریق پمپاژ از رودخانه سیلوه در پیرانشهر به دریاچه اورمیه» و «انتقال آب رودخانه ارس به دریاچه اورمیه از دو حوزه آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی» فراهم آورد و «آبگیری سدهای حوزه دریاچه اورمیه در استانهای آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی و کردستان به بعد از حل بحران دریاچه اورمیه موکول شود.» طرحی که دو فوریت آن با ۹۴ رأی مخالف، ۵۷ رأی موافق و ۲۵ رأی ممتنع در جلسه ۲۵ مرداد ۱۳۹۰ رد و قرار شد تا به صورت طرح عادی در مجلس و کمیسیون مربوطه مطرح و کارشناسی بیشتری روی این طرح انجام بگیرد، طرحی که منجر شد مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به عنوان بازوی تحقیقاتی مجلس شورای اسلامی مجدداً در مهرماه سال ۱۳۹۰ و در گزارشی که با عنوان «اظهار نظر کارشناسی درباره طرح انتقال آب برای نجات دریاچه اورمیه از خشک شدن» به ارائه راهکارها و پیشنهادات لازم برای احیای دریاچه اورمیه از جمله ممنوعیت ساخت سدها، ممنوعیت توسعه سطح زیرکشت و لزوم شروع هر چه سریعتر عملیات اجرایی طرح انتقال آب از سد کانیسیب به دریاچه اورمیه پرداخت، ولیکن متأسفانه عدم توجه به این راهکارها از قضا سرکنگبین صفرا فزود و طی سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲، یک متر و بیست سانتیمتر دیگر از تراز دریاچه اورمیه کاهش یافت تا دریاچه اورمیه در بدترین شرایط خود از زمان ثبت تراز آن از سال ۱۳۴۳ تا آن زمان قرار گیرد.
بنابراین در چنین بستر تاریخی بود که در آغاز روی کار آمدن دولت یازدهم کارگروهی به نام «کارگروه ملّی نجات دریاچه اورمیه» و یا به عنوان عمومی «ستاد احیای دریاچه اورمیه» با عضویت عالیترین مقامات مدیریتی کشور یعنی ۷ وزیر، ۲ معاون رئیسجمهور و ۳ استاندار حوضه آبریز، با راهبری معاون اول رئیسجمهور، تشکیل شد و به جبران عملکردهای نادرست گذشتگان خود، به دور از شعارزدگی و با روحیهای عملیاتی، یکی از بزرگترین مطالبات مردم خطه آذربایجان یعنی احیای دریاچه اورمیه را از یک آرزوی دور و دراز، به هدفی دستیافتنی تبدیل کنند.
بیانیه مذکور میافزاید: فقط به عنوان یک نمونه باید یادآوری کرد پروژه تونل ۳۶ کیلومتری انتقال آب از سد کانیسیب به دریاچه اورمیه که از سال ۱۳۸۷ قرارداد طرح و ساخت تونل آن منعقد شده بود، عملاً عملیات حفاری آن با ورود اولین دستگاه TBM در سال ۱۳۹۴ آغاز شد و هیچگاه در تمامی هفت سال پیش از آن این عملیات اجرا نشده بود. یا آنکه تراز دریاچه اورمیه که در سال ۱۳۹۳ به عدد ۱۴.۱۲۷۰ متر از سطح دریاهای آزاد رسیده بود، در شهریور سال ۱۴۰۰ به عدد ۶۵.۱۲۷۰ متر از سطح دریاهای آزاد رسید. تغییری که به گواه گزارش موسسه Theia فرانسه که تغییرات روزانه تراز ۴۲۷ دریاچه شور و شیرین جهان را رصد میکند، کاملاً در خلاف جهت روند کاهشی تراز دریاچه اورمیه تا پیش از آن بود. (شکل-۲)
دیکته ننوشته، غلط ندارد؛ مخصوصاً برای چنین کارگروهی که ناگزیر بود برای احیای دریاچه اورمیه، همه معضلات تلمبارشده گذشته از مسائل آب و محیطزیست گرفته تا چالشهای اجتماعی و اقتصادی را به نحوی در برنامهریزی خود دخیل کند. این مشکل دوچندان میشد وقتی دیده میشد که دریاچه نفسهای آخر خود را میکشد و هرگونه تعللی به بهانه تکمیل و تدقیق مطالعات، میتواند برای همیشه دریاچه را به کام نابودی بفرستد. در این شرایط و با تالشی فشرده، برنامهای برای احیای دریاچه تدوین شد. همگان بهتر میدانند که سازمانها و نهادها، به طور غریزی همه از «قول دادن» و هر آن چیزی که بتواند معیار ارزیابی آنها باشد، فراری هستند؛ اما کارگروه برای نشان دادن جدیت عزم خود برای احیای دریاچه، با فرض تحقق برنامهها در زمان مقرر، برنامهای برای احیای دریاچه تدوین کرده و به طور عمومی هم آن را منتشر کرد تا هم خود مراقب اجرای آن باشد و هم مردم را به مطالبهگری تشویق کند.
با رویکرد عدم تحمیل بار مالی مضاعف، هیچ دستگاه اجرایی مستقلی برای اجرای پروژههای طرح ملی نجات دریاچه اورمیه تأسیس نشد و مصوب شد بازوی اجرایی برنامهها همان دستگاههای اجرایی موجود کشور به ویژه وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست قرار گیرند. دستگاههای اجرایی برای جبران وقفههای پیشین و سرعت بخشیدن به اجرای پروژههای نجات، اعتباراتی بیش از آنچه که در قوانین بودجه به آنها داده میشد، لازم داشتند تا پروژههای قدیمی را زودتر به مدار بهرهبرداری برسانند یا پروژههای جدیدتر و مؤثرتری برای رساندن آب بیشتر به دریاچه را تعریف کنند. لذا دولت بخشی از بودجههای در اختیار خود از جمله از ردیف مدیریت بحران را به دستگاههای اجرایی میداد تا کار احیای دریاچه اورمیه سریعتر انجام شود. روال کار هم پیچیده نبود، اول اعلام نیاز از جانب دستگاه اجرایی مربوطه، سپس بررسی کلیات درخواستها در دبیرخانه کارگروه با مشارکت سازمان برنامه و بودجه، سوم طرح و تصویب موضوع در جلسه هیأت وزیران و نهایتاً تخصیص بودجه، البته به قدر توان دولت. اطلاعات طرح ملّی نجات، چه فنی و چه مالی، هیچگاه مخفی و دور از دسترس نبودهاند و همه از مردم و رسانهها گرفته تا دستگاههای نظارتی، به کلیه گزارشات، دسترسی برخط داشتهاند.
در بیانیه منتشره آمده است: مسیر احیاء پر فراز و نشیب است. اینکه حقابه به تاراج رفته دریاچه قطره قطره پس گرفته شود، بسیار دشوارتر از آن است که از نگاه ناظر بیرونی به چشم میآید. واقعیت این است که در برنامه احیای دریاچه اولین قدم، کشیدن ترمز توسعه بیرویه بود که تلاش شد با جلوگیری از تکمیل سدهای در حال مطالعه و ساخت و جلوگیری از توسعه اراضی کشاورزی آبی اجرایی شود که البته گلوگاه اصلی این طرح در برانگیختن مخالفتهای ترجیح منافع کوتاهمدت محلی بر منافع بلندمدت عمومی نیز در همین بزنگاه شروع به شکل گرفتن کرد. قدم دوم، اجرای طرحهای ضربتی تسهیل آبرسانی با هدف تثبیت وضعیت دریاچه بود و سومین قدم، اصلاح الگوهای مصرف به ویژه در بخش کشاورزی.
روز سهشنبه ۲۱ تیر ماه ۱۴۰۱، طرح تحقیق و تفحص از عملکرد ستاد احیای دریاچه اورمیه (کارگروه ملّی نجات دریاچه اورمیه) در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
احیای دریاچه اورمیه , بیانیه , تحقیق و تفحص , دریاچه اورمیه , ستاد احیای دریاچه اورمیه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.